De la o interventie stomatologica banala, in care s-a folosit instrumentar nesterilizat corect sau de la o operatie care s-a realizat intr-un mediu infectat putem avea una dintre cele mai periculoase tipuri de hepatita, hepatita C. Hepatita este o boala a ficatului, varianta C este infectioasa, virusul care o produce poate fi eliminat de la sine de pacienti in primele sase luni de la infectare. Cu toate astea odata infectat pacientul va pastra virusul in organism toata viata, mai ales daca a avut hepatita C in faza acuta.

Forma cronica este cea mai intalnita, apar si complicatii sub forma cirozei sau cancerului hepatic, insa diagnosticarea este dificila, intrucat nu exista simptomatologie evidenta la inceput. Printre cele mai des intalnite simptome care trebuie sa ne dea de gandit gasim durerile la nivelul sistemului digestiv, oboseala, probleme cu pielea, depresia sau insomniile. Depistate la timp hepatitele C pot fi tratate simplu cu antivirale specifice, analizele de sange indica imediat prezenta virusului VHC. Transmiterea hepatitelor C se face in special prin contact direct cu sangele pacientului deja infectat, prin injectarea drogurilor, utilizarea acelorasi siringi, prin nesterilizare corespunzatoare a instrumentarului medical sau prin transfuzii de sange, tatuaje. Un rol important si adeseori neglijat il are si contactul sexual neprotejat, in timpul actului sexual sansele de infectare fiind foarte mari. Mai grav este ca se transmite virusul si de la mama la fat, in timpul sarcinii, deci viitoarele mame trebuie sa fie sigure ca nu au virusul inainte de conceptia copilului.

Prevenirea infectarii este foarte simpla. Fara instrumentar nesterilizat, impartit de la un pacient la altul, fara folosirea in comun a obiectelor de uz personal, fara contacte sexuale neprotejate la intamplare, cu persoane pe care nu le cunoastem, in care nu avem incredere. De asemenea, atentie mare la contactul direct cu sangele infectat, prezenta sa aproape de rani, de leziuni ale pielii si testare permanenta daca stiti ca s-ar putea sa fi avut virusul.

FacebookTwitterGoogle+

Leave a Reply

Glumesc © Copyright 2018