lilieciIn ciuda diferentei mari din punct de vedere biologic, liliecii si delfinii sunt printre putinele organisme de pe planeta care folosesc ecolocatia, procesul trimiterii de semnale audio de inalta frecventa pentru a asculta mai apoi reflectarea lor si a localiza obiectele din apropiere, ca un radar natural.

In 2010 cercetatorii au descoperit mutatii asemanatoare la proteina care se ocupa de mentinerea unui echilibru la nivelul auzului si sensibilitatii auditive de la cele doua specii. In 2013, o secventa de genom intreaga a fost decriptata de la patru specii de lilieci. 200 de gene au suferit mutatii asemanatoare la delfini si lilieci. Interesant este ca multe dintre acestea aveau legatura cu auzul, dar altele nu erau legate clar de abilitatea de ecolocatie. Diferentele genetice si similaritatile nu apareau asa de clare la liliecii care nu aveau ecolocatia „activa”.

Echipa de cercetatori credea ca vor gasi peste 20 de instante in care aparuse convergenta, au gasit doar jumatate. Multe gene convergente erau asociate cu vederea si nu cu auzul.

FacebookTwitterGoogle+

Leave a Reply

Glumesc © Copyright 2018