Se spune ca atunci cand murim nu luam nimic cu noi pe Lumea Cealalta. Cu toate astea in foarte multe culturi decedatii ajung sa aiba mai multe decat aveau cand erau in viata. Totul se trage se pare de la Antici, de la egipteni, care isi ingropau faraonii in temple impunatoare, piramide, punandu-le alaturi cele mai insemnate daruri si obiecte pretioase pe care le avusesera in viata reala, pana si animalele de companie. Pe masura ce anii au trecut, obiceiurile egiptenilor au fost inlocuite de constructii la o scara mai mica, dar la fel de impunatoare, facute din materiale scumpe, placate cu marmura, adevarate case pentru cei morti, pentru a avea tot ce le trebuie in Viata de Apoi.

Revenind in zilele noastre, chinezii cu multi bani din Manila au dus la extrem tot ce se vasuze si se stia despre inmormantarea cu mare fast, construindu-si un cimitir de lux, cu extrem de multe vile pe post de cavouri, modernizate si cu dormitoare pentru cei care vin sa-si vada mortii. Practic vorbim de un mini-oras in care strazile sunt intesate de case in stil chinezesc, cu o curte, cu presulet la intrare, curate si primitoare. Cine nu stie despre ce e vorba poate crede ca oamenii de acolo, care nu prea apar asa de des, ce-i drept, sunt in concedii sau pe la munca. Adevarul e ca nici nu au cum sa apara pentru ca sunt toti morti. Cel putin o parte din ei. Sunt si unele cavouri care au etaj, fiecare vila are toate dotarile necesare, curent, apa, canalizare, rudele traiesc fara probleme alaturi de mort si folosesc cavourile pe post de casa normala. De ce vile si de ce asa de multe?

Ca la egipteni, chinezii vor sa arate cat de bogat e defunctul asa ca trebuie sa ridice pentru fiecare o casa adevarata cu cata mai multe dotari si cat mai impunatoare. Din marturiile celor care au vazut cavourile, multe au si aer conditionat, bucatarii cu tot ce trebuie, dormitoare complet utilate si livinguri mari, decedatii trebuind sa se simta confortabil cand se intorc pe Pamant. Desi predomina opulent, pe cavourile mai vechi scria ca si cei bogati trebuiau sa dea dovada de respect si sa afiseze simplitate si demnitate. Nu se pune problema inchirierii pe moment dar in viitor unele rude iau in considerare si acest lucru. Atunci cand rudele hotarasc, ca la noi, ca mortii trebuie deshumati si casa devine neincapatoare, locurile sunt lasate altor rude care au avut grija de casa, asa ca tot timpul exista “locatari” cuminti care nu fac galagie si nici petreceri. Astazi, cimitirul de lux din Manila e vizitat anual de mii de turisti, fiecare platind o taxa pentru a vizita cartierele de lux unde mortii isi dorm somnul de veci alaturi de rudele pline de compasiune.

FacebookTwitterGoogle+

Leave a Reply

Glumesc © Copyright 2018